woensdag 19 november 2014
Revolutionair spudpaalsysteem

Kunnen jullie een verbeterd spudpaalsysteem ontwikkelen dat voldoet aan onze vereisten voor het werken op grote diepte? Dat was de afsluitende en samenvattende vraag van de materieelbeheerder van Paans Van Oord. Ongeveer een jaar geleden maakte hij de algemeen bekende problematiek met het gebruik van spudpalen kenbaar bij Boll Engineering. Het was het begin van een opmerkelijk project.

De problemen hebben twee kernoorzaken, vertelt Gijs Boll. “Ten eerste steekt de spudpaal, als hij buiten gebruik is, met bijna zijn gehele lengte boven de waterlijn uit. Dit maakt het passeren van vaste bruggen onmogelijk. Hijsen en transporteren van de enorme spudpalen is tijdrovend en duur. Ten tweede zijn de staalkabels en kabelschijven waarmee de paal bewogen wordt erg gevoelig voor slijtage en corrosie.”

‘De problemen zijn opgelost door de oorzaken weg te nemen’

SEGMENTEN
De vraag om een innovatieve oplossing voor deze problemen kwam bij Boll aan het juiste adres. De engineers ontwikkelden een spudpaalsysteem dat deze problemen niet kent. “De Boll-spudpaal is opgebouwd uit segmenten, die eenvoudig in verschillende configuraties samen te stellen zijn. De lengte van de paal kan zo met relatief licht hijsmaterieel aangepast worden aan de waterdiepte en de brughoogte.

Twee rondsels die in een compacte, efficiënt verplaatsbare aandrijfunit verwerkt zijn bekrachtigen tandheugels, die langs de gehele paal aangebracht zijn. De problemen zijn opgelost door de oorzaken weg te nemen,” licht Gijs Boll toe.

Het in de basis eenvoudige en revolutionaire ontwerp viel in goede aarde. Boll Engineering kreeg opdracht voor twee systemen, die zij zelf produceren. De spudpaalsystemen worden begin 2015 geïnstalleerd.

GESTANDAARDISEERD, MAAR NIET STANDAARD
De in Genderen gevestigde technici produceren ook een gestandaardiseerde lijn staalkabellieren. Bij Boll betekent dit dat er één basisontwerp is, dat efficiënt aangepast kan worden aan de wensen van de klant. Verder kunnen de lieren uitgebreid worden met verschillende deelsystemen, die ook achteraf eenvoudig toe te voegen of aan te passen zijn.

KRACHT
Boll Engineering werkt voortdurend aan opmerkelijke staal- en machinebouwprojecten. Zo ontwikkelen en produceren zij ook een windvaan die medio 2015 op toren A’DAM geplaatst zal worden. Korte communicatielijnen maken het mogelijk elk project klantspecifiek en persoonlijk te behandelen.

De kracht van Boll zit hem in een totaalpakket. Advies, ontwerp, engineering, modellering, productie en conservering worden in eigen beheer uitgevoerd. Hierdoor wordt efficiënt gewerkt en keer op keer doordacht maatwerk geleverd.

Boll Engineering Build & Construct BV te Giessen

Neem direct contact met ons op

+31 (0)416 35 33 29

of stuur een e-mail naar: info@bollengineering.nl

BOLL ENGINEERING BUILD & CONSTRUCT BV
Productiestraat 11
4283 JM Giessen

Postadres
Burg. van der schansstraat 78
4281 LK Andel